Kunnen we niet de schets gebruiken?


Het leven van een creatief.
Door Freek van Haagen

Je kent hem wel.
De klant die na de presentatie met grote ogen naar je werk kijkt. Zijn blik gevangen op je foamboard, laptop, iPad, bierviltje of welk presentatiemiddel je ook gebruikt. Zijn vinger gaat de lucht in…en dan,…alsof het antwoord al die tijd al recht voor hem lag, komt… De Vraag:
‘Kunnen we niet gewoon de schets gebruiken?’

Iedere creatief moet daar direct om gniffelen. En iedere creatief schiet ook meteen in de verdediging.
Vreemd eigenlijk.
Onder aan de streep is het natuurlijk een compliment. Hoe je er ook tegen aan kijkt. Oké, misschien probeert de klant wel een stelpost te amputeren in de begroting. Maar dat is te kort door de bocht.
Laten we zeggen dat het de visuele versie is van het Stockholmsyndroom. De klant is gegijzeld door het beeld. Hij ziet de arbeid en liefde die erin is gegaan. En krijgt er sympathie voor. Waarom zijn wij als creatieven dan op onze pik getrapt? Je verstaat je vak tenslotte! Een veer waar de zon niet schijnt. Het probleem ligt echter dieper (pun intended).

Wat het namelijk zegt, is dat de klant de kracht van het beeld onderschat. Hoe doorslaggevend het kan zijn voor de advertentie. Voor de verpakking. Voor het imago. Als dat beeld op volle kracht werkt, werkt het ook echt voor het merk.
Een schets, hoe mooi ook, heeft dat nooit in zich. Het is de onvoltooide versie van je visuele aanwezigheid. De architectentekening van je droomhuis celebrex dosage.
Meer dan ooit moet je visueel aanwezig zijn, omdat je moet concurreren met een iemand van 16 op Instagram. Mensen bellen namelijk met televisies tegenwoordig. Als ze al bellen. Want ze appen liever en delen graag plaatjes. Maar net zoals op die grote zwarte plaat tegenover je bank, draait het om verhalen vertellen met beelden (voor de terminologie-geilers: Visual Storytelling). Dus ga voor 100%! En gebruik die schets…voor decoratie aan de muur.

Share on Facebook18Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0